erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
207417
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207417

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In opdracht van het gemeentebestuur vervaardigd naar verluidt door Simon Plasman en ingehuldigd in 1921. Naar aanleiding van de recentste heraanleg van het marktplein verplaatst van in een plantsoen ten zuidoosten van de kerk naar een geïsoleerde stoep in het midden van de straat.

Vierkante, sterk geprofileerde, naar boven toe verjongende sokkel met daar op een bronzen beeld van een soldaat die met zijn voet steunend op een kanonloop de overwinningskrans in de lucht steekt en in de andere hand een geweer. Op het voetstuk staat "1940 GEHEIM LEGER 1945", de namen, daaronder "DE GEMEENTE WAEREGHEM ALS EEUWIGDURENDE BLIJK VAN DANKBAARHEID ERKENTELIJKHEID EN HULDE AAN DE HELDHAFTIGE SLACHTOFFERS VAN PLICHT GESNEUVELD EN BEZWEKEN GEDURENDE DEN WERELDOORLOG 1914-1918", "SOLDATEN", de namen; op de linkerkant "1914 CIVIEL ARBEIDERS 1918", de namen; op de rechterkant vervolg soldaten van de Eerste Wereldoorlog; op de achterkant "EEUWIG AANDENKEN AAN DE DIEPBETREURDE BURGERLIJKE SLACHTOFFERS GEVALLEN IN DEN OORLOG 1914-1918", "1940-1945", "VOOR 'S LANDSDIENST TERECHTGESTELD", de namen, "1940 SOLDTEN 1945" de namen, "WEGGEVOERDEN", de namen.

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden … Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 416.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207417 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.