Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de opgeëisten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In opdracht van het gemeentebestuur vervaardigd naar verluidt door Simon Plasman en ingehuldigd in 1921. Naar aanleiding van de recentste heraanleg van het marktplein verplaatst van in een plantsoen ten zuidoosten van de kerk naar een geïsoleerde stoep in het midden van de straat.

Vierkante, sterk geprofileerde, naar boven toe verjongende sokkel met daar op een bronzen beeld van een soldaat die met zijn voet steunend op een kanonloop de overwinningskrans in de lucht steekt en in de andere hand een geweer. Op het voetstuk staat "1940 GEHEIM LEGER 1945", de namen, daaronder "DE GEMEENTE WAEREGHEM ALS EEUWIGDURENDE BLIJK VAN DANKBAARHEID ERKENTELIJKHEID EN HULDE AAN DE HELDHAFTIGE SLACHTOFFERS VAN PLICHT GESNEUVELD EN BEZWEKEN GEDURENDE DEN WERELDOORLOG 1914-1918", "SOLDATEN", de namen; op de linkerkant "1914 CIVIEL ARBEIDERS 1918", de namen; op de rechterkant vervolg soldaten van de Eerste Wereldoorlog; op de achterkant "EEUWIG AANDENKEN AAN DE DIEPBETREURDE BURGERLIJKE SLACHTOFFERS GEVALLEN IN DEN OORLOG 1914-1918", "1940-1945", "VOOR 'S LANDSDIENST TERECHTGESTELD", de namen, "1940 SOLDTEN 1945" de namen, "WEGGEVOERDEN", de namen.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden … Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 416.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie