Herenhuis

Gemeente Waregem

• Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Typologieherenhuizen
Stijlneoclassicisme

Beschrijving

Imposant 20ste-eeuws pand, oorspronkelijk een classicistisch herenhuis van 1863 dat na de Eerste Wereldoorlog is heropgebouwd (registratie in het kadaster in 1949). Eertijds herberg "Het damberd", later in gebruik als gemeentehuis en sinds de jaren 1970 in gebruik als bankkantoor.

Breedhuis met neoclassicistisch uitgewerkte gevel onder driehoekig fronton. Arduinen begane grond met rondboogopeningen en een natuurstenen bovenbouw met rechthoekige openingen in geprofileerde omlijstingen onder halfronde geprofileerde boogvelden. Lagere vensters op de bovenste verdieping met strekse boog. Uiterst links, rondboogpoort.

• ARCHIEF HEEMKUNDIGE KRING DE GAVERSTREKE: Foto’s, Gebouwen-Kapellen-Kruisen.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1863/6, 1949/111.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje