Weverij Etienne Devroe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Etienne Devroe

Beschrijving

"WEVERIJ ETIENNE DEVROE", zie beschilderd opschrift op het dieperin gelegen bedrijfsgebouw. In 1934 laat de Maatschappij Devroe een voddenfabriek optrekken, die volgens de gegevens van het kadaster in 1959 door Etienne Devroe wordt uitgebreid met een villa tussen de weverij en de straat. Deels wit beschilderd (voorgevels) bakstenen complex bestaande uit een woning (nummer 78) aan straatzijde en een achterliggende weverij (nummer 76). Zijgevels van de weverij verraden nog deels bewaarde delen van de constructie van de jaren 1930, zie sheddaken en kleine vensteropeningen, eveneens in de voorgevel.

Woning, oorspronkelijk niet beschilderd, onder samengestelde bedaking afgedekt met grijze pannen; typische plint en tuin- en terrasmuur met trappenpartij in breuksteen. Inkom tussen twee grote cipressen. Deels afgerond volume.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1934/36, 1959/48.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie