erfgoedobject

Hoeve Te Bosterhout

bouwkundig element
ID: 207438   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207438

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Te Bosterhout
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Voormalig goed "Te Bosterhout", eertijds bereikbaar via een lange oprit vanuit de Deerlijkseweg en thans vanuit de Evarist De Coninckstraat.

Niet weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) weergegeven als hoeve bestaande uit een omwald woonhuis en twee landgebouwen buiten de omwalling. Zelfde weergave op een kaart uit de Atlas der Buurtwegen (1844) en op de kaart van het Dépôt de la Guerre van 1874. In 1879 meldt het kadaster dat het meest westelijke landgebouw buiten de omwalling wordt gereconstrueerd en het andere wordt herbouwd als bakhuis.

Thans inwaarts gelegen hoeve, bereikbaar via een onverharde oprit met aan het einde twee (deels herbouwde) bakstenen pijlers met verjongende, bakstenen bekroning en rood beschilderd, ijzeren hek. Onverhard erf met centraal gelegen bakhuis, thans kleine stalling/bergruimte en een ten oosten gelegen landgebouw. Verankerde, bruine bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken. Woonhuis met mogelijk bewaarde oudere kern, gelegen binnen een bewaarde omwalling doch moeilijk zichtbaar van op de openbare weg. Rood beschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen met wit beschilderd schrijnwerk en luiken. Groen beschilderd zolderluik in de zijgevel.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/158.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Te Bosterhout [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207438 (Geraadpleegd op 17-02-2020)