erfgoedobject

Pachthoeve

bouwkundig element
ID
207439
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207439

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Grote voormalige pachthoeve uit de 18de eeuw. Eerste weergave in het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757, waar het dwars op de straat geplaatste woonhuis en het landgebouw worden weergegeven, eigendom van Anthone Dheedene. Op het primitief kadasterplan (circa 1835), wanneer de hoeve eigendom is van de Gentse Marie van Pottelsberghe, worden op het erf nog twee kleine landgebouwen afgebeeld. In 1878 laat Jules van Pottelsberghe de la Potterie het landgebouw aan de straatkant herbouwen en een deel van het woonhuis afbreken. In 1942 wordt in het verlengde van het boerenhuis een bijgebouw opgetrokken.

Gerenoveerde hoeve, thans van de straat afgescheiden door een hoge, bakstenen muur met ezelsrug bedekt met Vlaamse pannen en onderbroken door pilasters met dito afdekking. In de muur is het in 1878 herbouwde en zwaar verankerde bijgebouw geïntegreerd. Aan de noordzijde van het erf staat de schuur, in het oosten het woonhuis met een in het verlengde liggende stalling en in het zuiden twee kleine bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1878/71, 1942/21.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Derthiensten Canton, (begint) d'hofstede Carel van den Bossche houdende de straete naer Nokere, eyndende by d'hofstede Joos van Wymelbeke op het landt Joannes Callens, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pachthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207439 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.