Stadswoning uit het interbellum

Beschrijving

Begin 19de-eeuwse hoevesite met interbellumwoning. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt een langwerpig volume dwars op de straat weergegeven, dat in 1864 wordt verbouwd en opgesplitst in twee wooneenheden. In 1878 wordt de rechterwoning (het latere nummer 115) deels herbouwd. In 1937 wordt de rechterwoning nogmaals volledig herbouwd tot huidig uitzicht, in opdracht van fabriekwerker Alois Vanderbauwhede.

Thans interbellumwoning opgetrokken uit oranje-bruine baksteen en afgedekt door een zadeldak met zwarte, mechanische pannen. Voorgevel van bruine baksteen gecombineerd met arduin voor de plint en lateien. Typerende tweeledige gevelopbouw waarvan de brede travee is bekroond door een hoekig gebouwd dakvenster. Ingangtravee met versneden dagkanten. Kenmerkend voorkomen van afwisselende metselverbanden.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie