erfgoedobject

Herberg In de Vrede

bouwkundig element
ID
207453
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207453

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg In de Vrede. In 1904 laat Emiel Maertens-Heyndrickx, suikerbakker te Etterbeek, een nieuwe woning bouwen. Vermoedelijk tijdens het interbellum wordt daar aan straatzijde een verdieping aan toegevoegd en worden de raamopeningen op de begane grond voorzien van betonlateien.

Oorspronkelijk eenlaags volume onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Roodbakstenen straatgevel van vier traveeën afgelijnd met muizentandfries, waaraan een verdieping van drie traveeën is toegevoegd. Natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, op de begane grond met resterende ontlastingsboogjes. Houten interbellumschrijnwerk: schuiframen op de begane grond, T-ramen op de verdieping.

Afgeschuinde hoek met toegangsdeur in rode baksteenomlijsting, verlaagde opening met nieuwe deur. Daarboven het vervaagde opschrift: "IN DE VREDE". Noordelijke zijgevel gecementeerd met siervoeg. Rondbogige zolderraampjes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1904/29.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg In de Vrede [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207453 (Geraadpleegd op )