erfgoedobject

Herberg In de Vrede

bouwkundig element
ID
207453
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207453
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige herberg In de Vrede. In 1904 laat Emiel Maertens-Heyndrickx, suikerbakker te Etterbeek, een nieuwe woning bouwen. Vermoedelijk tijdens het interbellum wordt daar aan straatzijde een verdieping aan toegevoegd en worden de vensteropeningen op de begane grond voorzien van betonlateien.

Oorspronkelijk eenlaags volume onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Roodbakstenen straatgevel van vier traveeën afgelijnd met muizentandfries, waaraan een verdieping van drie traveeën is toegevoegd. Natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, op de begane grond met resterende ontlastingsboogjes. Houten interbellumschrijnwerk: schuiframen op de begane grond, T-ramen op de verdieping.

Afgeschuinde hoek met toegangsdeur in rode baksteenomlijsting, verlaagde opening met nieuwe deur. Daarboven het vervaagde opschrift: "IN DE VREDE". Noordelijke zijgevel gecementeerd met siervoeg. Rondbogige zolderraampjes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1904/29.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In de Vrede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.