Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Opgetrokken circa 1933 in opdracht van Isidoor Pattyn, op de plaats van een oudere herbergsite, die op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt aangeduid als "Den Gaepaert Cabaret". Ten oosten van de woning wordt in 1933 ook een zwingelarij vernieuwd. Ten noorden wordt het herbergvolume later verlengd met een nutsgedeelte (met poort).
Het toponiem Gapaard wordt al vermeld in 1562: "den Gapaert" als benaming voor een hofstede. In 1688 is sprake van "de herberghe den gapaert".
Eenlaagsbouw in rode baksteen, onder zadeldak in mechanische pannen (nok loodrecht op Beverensestraat, parallel met Hoogbeverenstraat). Roodgeschilderde kroonlijst op consoles. Gecementeerde plint met imitatiebreuksteenpanelen. Zuidelijke puntgevel volledig in siercementering met baksteenimitatie, cimornébanden, afgeschuinde hoek met toegangsdeur waarboven opschrift in de cimornéband: "DE/ GAPAARD". Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, bewaarde T-ramen.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IV, Brugge, 1924, kolom 423.
Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)