erfgoedobject

Dorpswoning uit het interbellum

bouwkundig element
ID: 207467   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207467

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Traditionele interbellumwoning, opgetrokken in 1932 voor tuinbouwer Modest Popelier-Vandewynckel. Op dat moment loopt de straat slechts vanaf de Brugstraat tot ter hoogte van nummer 1, en loopt voor de woning nog de Roobeek.

Breedhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Lijstgevel geaccentueerd door gele baksteenbanden en alternerend gebruik van deze gele baksteen in de ontlastingsboogjes. Plint uitgewerkt in cimorné. Korfbogige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Rechtertravee met poort onder betonlatei. Op de verdieping een rondbogige beglaasde gevelkapel met geelbakstenen kruis en Heilig Hartbeeld.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1932/19.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning uit het interbellum [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207467 (Geraadpleegd op 20-09-2020)