erfgoedobject

Basisschool De Boomgaard

bouwkundig element
ID
207468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207468

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesubsidieerde Vrije Basisschool De Boomgaard, met kleuter- en lager onderwijs. In 1935 worden door het klooster van de Heilige Kindsheid langs de Blekerijstraat kleuterklassen opgetrokken (eenlaags volume). In 1946-1947 wordt aan de bestaande kleuterklasvleugel een bouwlaag toegevoegd. Circa 1957 wordt aan de kleuterklassen een grote vleugel voor de lagere school bijgebouwd.

Schoolgebouw bestaande uit twee vleugels van twee bouwlagen in rode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder zadel- en schilddak in mechanische pannen.

Oorspronkelijke kleutervleugel van tien traveeën (parallel met straatzijde) op de begane grond gekenmerkt door verdiepte muurvelden en verlevendigd door gebruik van gele baksteen, onder meer in de lisenen, muizentand, banden en strekken; gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen.

Latere haakse vleugel van veertien traveeën en bovenbouw kleutervleugel in eenvoudig rood baksteenparement en voorzien van grote rechthoekige klasvensters, twee aan twee in gecementeerde omlijsting. Hoger oplopende trappenhuizen en lagere gaanderijen onder platte bedaking. Schrijnwerk aan straatzijde vernieuwd.

Oudste gedeelte thans in verbouwing.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1935/62, 1947/32, 1958/82.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Basisschool De Boomgaard [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207468 (Geraadpleegd op )