erfgoedobject

Herberg 't Bloemgat

bouwkundig element
ID
207471
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207471

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Bloemgat
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Bloemgat
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herberg " 't Bloemgat", gelegen aan de noordzijde van het driegemeentenpunt Ardooie-Meulebeke-Emelgem, op amper een tweehonderdtal meter van de gemeentegrens van Ingelmunster.

Historiek

Een kaart bij het landboek van Meulebeke uit 1654-1656 geeft de herberg "Blomgadt" weer gelegen aan de zuidzijde van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt bebouwing weergegeven op de huidige plaats aan de noordzijde van de weg, met vermelding "Blomgat Cabaret". Het toponiem "Blo(e)mgat" wordt gebruikt als wijk- en herbergnaam, een oudste vermelding komt volgens De Flou voor in 1640: "aent straetkin by het Velt aen het Blomgadt". Eén van de vijvers binnen het "Ardoye Veldt" is de "Blo(e)mgatvijver", omschreven in het landboek van Meulebeke (1654-1656) als "vyvere ghenaempt den blomgat vyvere wesende een dryehouckte partye door welcke vyvere dese prochie van meulebeke is scheeden". Op 19de-eeuwse mutatieschetsen komt de benaming "Blomgathoek" voor.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt de herberg weergegeven binnen het huidige grondplan. De herberg is in het midden van de 19de eeuw eigendom van Auguste de Jonghe d'Ardoye. Circa 1866 wordt een bijkomend parallel landgebouw opgetrokken. In het midden van de 20ste eeuw is de herberg eigendom van vrederechter Hubert Lagae-Vanden Bussche uit Harelbeke.

Beschrijving

Eenlaagswoning met stalgedeelte, in witgeschilderde baksteenbouw, onder zadeldak in zwartgeglazuurde Vlaamse pannen. Woon- of herberggedeelte van vijf traveeën, met getoogde muuropeningen met betegelde onderdorpels, nieuw schrijnwerk met luiken. Linker stalgedeelte met rechthoekige stalvensters met schuifluikjes. Opschrift " 'T BLOEMGAT" op de zijgevel en boven de toegangsdeur.

Parallel aangebouwd bijgebouw onder zadeldak in mechanische pannen met vernieuwde achtergevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1866/12.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel II, Brugge, 1921, kolommen 169-170.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg 't Bloemgat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.