erfgoedobject

Tabaksast

bouwkundig element
ID
207473
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207473

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tabaksast
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tabaksast, gelegen aan de noordzijde van de voormalige hoevesite op nummer 3.

De hoevesite wordt reeds afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee volumes in elkaars verlengde, haaks op straat georiƫnteerd, op de Atlas der Buurtwegen (1846) als drie gebouwen in L-vormige constellatie. In 1943 registreert het kadaster ten noorden van de hoevegebouwen de bouw van een tabaksdrogerij. Op dat moment is de hoeve eigendom van Etienne de Jonghe d'Ardoye.

Voormalige hoeve met nieuwe villa en verbouwd schuur- en stalvolume.

Tabaksast op vierkant grondplan in lichtrode baksteenbouw onder betonnen tentdakconstructie met schouw. Gekenmerkt door kleine vierkante venstertjes, toegankelijk aan erfzijde via verschillende niveaus van deuren met betonluifels. Toestand binnenzijde niet gekend.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1943/23.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tabaksast [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207473 (Geraadpleegd op )