Opgaande linde met boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boomkapel

Beschrijving

De linde met boomkapel markeert het kruispunt van wegen; met name de Scharestraat, Brabantstraat en Ommegangstraat. Door zijn locatie, op het kruispunt en tussen de velden, vormt de solitaire boom een oriëntatiepunt in het landschap.

Onder de kruin is een driehoekig, geschilderde, houten boomkapel bevestigd. Het beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind is thans verdwenen.

De linde met boomkapel staat net buiten de dorpskern en maakt mogelijks (samen met andere kapelletjes in de nabije omgeving) deel uit van een ommegang in en rond de dorpskern van Ardooie.

Auteurs: Schepens, Annelies; Santy, Pieter; Boone, Benjamin