Teksten van Opgaande linde met boomkapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207476

Linde met boomkapel ()

De linde met boomkapel markeert het kruispunt van wegen; met name de Scharestraat, Brabantstraat en Ommegangstraat. Door zijn locatie, op het kruispunt en tussen de velden, vormt de solitaire boom een oriëntatiepunt in het landschap.

Onder de kruin is een driehoekig, geschilderde, houten boomkapel bevestigd. Het beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind is thans verdwenen.

De linde met boomkapel staat net buiten de dorpskern en maakt mogelijks (samen met andere kapelletjes in de nabije omgeving) deel uit van een ommegang in en rond de dorpskern van Ardooie.

 


Auteurs:  Schepens, Annelies; Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande linde met boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391634 (geraadpleegd op ).


Boomkapel ()

Driehoekige geschilderde houten boomkapel, bevestigd aan lindeboom op de noordwestelijke hoek van het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat. Beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind thans verdwenen.


Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande linde met boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/129220 (geraadpleegd op ).