Dorpswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ardooie
Deelgemeente Ardooie
Straat Brugsebaan
Locatie Brugsebaan 10, Ardooie (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ardooie (geografische inventarisatie: 01-09-2008 - 01-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eenlaagswoning, gebouwd circa 1932 ter vervanging van een ouder volume op deze plaats, pas geregistreerd bij kadaster in 1944, eigendom van Etienne de Jonghe d'Ardoye. Oorspronkelijk tweewoonst, zie twee voordeuren.

Roodbakstenen volume van een bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Gebruik van gele baksteen voor banden en alternerend in ontlastingsboogjes en tandfries. Plint in siercementering. Getoogde muuropeningen met bewaarde schuiframen. Nieuwe deur. Gecementeerde en roodgeschilderde zijgevel, dito aanbouw onder lessenaardak.

In de tuin rechts een haaks bijgebouw en Lourdesgrot, opgebouwd uit gecementeerde steen- en betonbrokken, nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1944/13.

Bron: Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Boone, Benjamin & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brugsebaan

Brugsebaan (Ardooie)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.