erfgoedobject

Woonwinkelpand

bouwkundig element
ID
207484
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207484

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonwinkelpand, opgetrokken in 1927 voor kleermaker Kamiel Struyve. In 1927-1928 wordt het tracé van de Roobeek tussen de Brugstraat en de Kaaistraat meer westwaarts verlegd om de loop van de beek recht te trekken. De oorspronkelijke bedding wordt gedempt. Het gebied ten noorden van de Brugstraat, ten westen van de Roobeek, wordt verkaveld en bebouwd (nummers 1-13). Rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten kroonlijst op klossen. Straatgevel geleed door geschilderde betonbanden en afgeboord met muizentandfries. Natuurstenen plint. Korfbogige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk, natuurstenen onderdorpels. Rechtertravee met rechthoekig winkelraam met kleine roedeverdeling in bovenlicht, waarboven een tweezijdige erker en uitlopend in een puntgevel (haakse nok), met in de geveltop natuurstenen jaartalsteen: "1927". Linkertravee op begane grond verbouwd door inbreng van nieuwe poort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/25.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonwinkelpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207484 (Geraadpleegd op )