• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met cottage-inslag, volgens kadaster gebouwd in 1928 in opdracht van nijveraar Raphaël Declercq-Olivier.

Roodbakstenen eenlaags volume onder mansardedak in mechanische pannen en leien (nok schuin tegenover de straat). Witgeschilderde houten kroonlijst met consoles. Rechthoekige muuropeningen onder geelgeschilderde betonlateien, bewaard schrijnwerk met bovenlichten in kleine roedeverdeling. Linkertravee met drieledig venster en dakvenster. Rechtertravee uitlopend in puntgevel (haakse nok), gekenmerkt door een driezijdige erkeruitbouw over twee bouwlagen. Aan straatzijde een laag geometrisch hekje waarachter struikbegroeiing. Deels bepleisterde westelijke zijgevel, onder meer met oculus op de verdieping. Rechts een achteruitgelegen autobergplaats onder pannen zadeldak met dakkapel en luifel, waaronder ook de voordeur in de zijgevel is vervat. Fraaie houten voordeur met geometrische ornamentiek, centrale achthoekig beglazing, bovenlicht in verticale roedeverdeling en geflankeerd door twee smalle zijvensters. Bewaarde houten poort, aan de bovenzijde beglaasd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/55, 1929/29.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin