erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
207486
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207486

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning, volgens kadaster gebouwd in 1928 in opdracht van Albericus Declerck-Vantyghem, aannemer te Ardooie. In 1927-1928 wordt het tracé van de Roobeek tussen de Brugstraat en de Kaaistraat meer westwaarts verlegd om de loop van de beek recht te trekken. De oorspronkelijke bedding wordt gedempt. Het gebied ten noorden van de Brugstraat, ten westen van de Roobeek, wordt verkaveld en bebouwd (nummers 1-13). Achterliggend atelier gelegen langs de nieuwe gekanaliseerde Roobeek. In 1941 verschijnt in de tuin een klein bijgebouw. In 1957 worden atelier en bijgebouw afgebroken.

Half vrijstaand enkelhuis in bruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Witgeschilderde houten geprofileerde kroonlijst op modillons. Zijgevel met nieuwe houten bekleding. Rechthoekige muuropeningen (nieuw schrijnwerk) onder doorgetrokken cimorné sierlateien, dito gevelbrede banden, dito plint en trapje. Sierankers. IJzeren balkonleuning op de verdieping, gesteund op natuurstenen basis op consoles.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/55, 1941/9, 1957/17.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207486 (Geraadpleegd op )