erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
207487
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207487

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Herenhuis, gebouwd in 1922 in opdracht van schoenfabrikant Charles-Louis De Busschere-De Rudder op de plaats van een oudere eenlaagswoning uit 1844 die gebouwd was op grond van August de Jonghe d'Ardoye (zie nummer 22). Achtergelegen werkhuis.

Half vrijstaand volume in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten geprofileerde kroonlijst op klossen. Verzorgd baksteenmetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, dito banden op de begane grond. Bewaard houtwerk, op begane grond met kleine roedeverdeling in bovenlicht, op de verdieping met verticale roedeverdeling. Linkertravee met licht verdiept muurveld oplopend in een tuitgevel (haakse nok), met tweezijdige erker op de verdieping en gedateerd in de geveltop "1922". Rechtertravee met drieledige vensters en boven de kroonlijst een dakvenster met ovalen raampje en in de top de afbeelding van schoenmakersmaterieel. Gecementeerde westelijke zijgevel met voegwerkimitatie. Achterhuis van twee bouwlagen onder half schilddak (haakse nok).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1949/49.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Dorpswoning

  • Is deel van
    Brugstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207487 (Geraadpleegd op 22-06-2021)