erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
207490
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207490

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning, volgens kadaster gebouwd in 1920 ter vervanging van puinen, in opdracht van Eugène Declerck-Delattre, aannemer te Ardooie.

Woning van twee bouwlagen en drie traveeën in oranjerode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Nieuwe gootlijst met oudere modillons.

Plint in geschilderde natuursteen. Spiegelboogvormige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk (schuiframen), vervangen op de verdieping. Rechtertravee met poort met bovenlicht in verticale roedeverdeling en met gekleurde beglazing in drieledig venster; deur met beglazing en hekwerk. Linkertravee met drieledig venster op begane grond (schuiframen) en op de verdieping een driezijdige erker.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1920/13, 1937/24.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207490 (Geraadpleegd op )