erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
207493
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207493

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning uit het eind van de 19de eeuw, aangepast tot huidig uitzicht in het interbellum.

In 1897 wordt voor eigenaars Edmond Van Loo-Gruyaert, fabrikant uit Ronse en Conrad Gruyaert, leraar uit Dottignies op deze plaats een nieuwe woning gebouwd. In 1920 wordt deze verkocht aan aannemer Alberic Declerck-Vantyghem. In de tuin wordt een magazijn gebouwd. Het huidige uitzicht dateert vermoedelijk van 1931, wanneer de gevel wordt aangepast.

Volume van twee bouwlagen en vier traveeën in geelbruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Nieuwe goot. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien, nieuw schrijnwerk. Deurtravee met erker in siermetselwerk op de verdieping, uitlopend in dakvenster met zeshoekig raam.

Rechterpoorttravee met nieuwe poort en schamppalen en waarboven een rondbogige beglaasde kapelnis met omlijsting en kruis in zwarte baksteentjes, beeld Sint-Antonius.

  • Kadasterchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1897/4, 1931/25/2.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207493 (Geraadpleegd op )