• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning, opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. In 1817 staat ten noorden van de straat (huidige nummers 37-39-41) een rij van drie woningen, gebouwd op grond van familie de Jonghe d'Ardoye. De huidige woning op nummer 39 was eigendom van werkman Jacob Bourgeois, de woning ernaast (nummer 41) van werkman/ blauwverver Bruno Verschaeve. Vanaf 1856 zijn beide woningen volgens kadaster eigendom van Bruno Verschaeve, toen vermeld als koopman (later als verver). Rond 1860 en 1875 wordt de woning uitgebreid met enkele kleine bijgebouwen.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten geprofileerde kroonlijst op consoles. Straatgevel in rotsbepleistering. Rechthoekige vensteropeningen in geriemde omlijsting, nieuw schrijnwerk. Natuurstenen onderdorpels en kordon. Voordeur vernieuwd met rondbogig bovenlicht en natuursteenomlijsting. Gebouchardeerde natuurstenen plint.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/30, 1879/35.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin