• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerwoning, gebouwd in 1914 in opdracht van landbouwer en schepen Victoor Desmet-Maes op de plaats van een oudere woning.

Halfvrijstaand volume in donkerrode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat, haakse nok eindigend in trapgevel van zeven trappen). Straatgevel van vier traveeën in lichtgele baksteen. Rijkelijk gebruik van natuursteen, onder meer in de boogvelden, kordons, doorgetrokken lateien, voluutvormige sluitstenen, granaatappelbekroning van het overhoekse topfiaal en in de gebouchardeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Beglaasde ijzeren voordeur met hekwerk en wapenschild van de adellijke familie de Stappens.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1914/8.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin