erfgoedobject

Hoeve uit het interbellum

bouwkundig element
ID
207502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207502

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenvoudige interbellumhoeve. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats al bebouwing weergegeven, gelegen langsheen de toenmalig Izegemstraat. Op het primitief kadasterplan (1817) en de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt een tweewoonst aangeduid. In 1928 wordt op de plaats van deze tweewoonst een nieuw boerenhuis gebouwd met twee nieuwe landgebouwen, in opdracht van landbouwer Jules Dewitte-Demeulenaere. Hoeve met losstaande gebouwen in rode baksteenbouw onder zadeldaken in mechanische pannen, in U-vormige opstelling rond een erf in losse verharding dat toegankelijk is aan zuidzijde via een roodgeschilderd ijzeren hek tussen betonnen hekpijlers. Aan de noordzijde het boerenhuis van vijf traveeën en twee oostelijke staltraveeën onder gelijke nok; getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk; vernieuwde westgevel. Aan de oostzijde een haaks schuur-stalvolume met centrale ijzeren schuifpoort, getoogde staldeuren en deels gedicht wagenkot onder ijzeren latei; rondbogige kapelnis in de zuidelijke zijgevel. Aan de westzijde bakhuisje/ kleine stal met drie getoogde deurtjes.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/62.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve uit het interbellum [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207502 (Geraadpleegd op 16-06-2021)