• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoeve met voornamelijk 19de-eeuwse bestanddelen met oudere kern.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden op deze plaats drie volumes weergegeven. Het landboek (1778) en het primitief plan (1817) tonen de hoeve in zijn huidige constellatie, met woonhuis en twee kleine bijgebouwen. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) staat de hoeve gekend als "Ferme Mazure". In 1877 wordt bij kadaster de spoorlijn Lichtervelde-Tielt geregistreerd. In 1878 wordt het woonhuis vergroot, mogelijk een verbreding van de woning en aanbouw van de oostelijke travee. In 1897 wordt het woonhuis aan de westzijde verlengd, in 1909 wordt een noordelijke haakse keukenaanbouw toegevoegd.

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom begraasd en deels verhard erf met enkele kasseistroken en zuidelijk boomgaardrestant. Aan de noordzijde de boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak in mechanische pannen. Erfgevel van vijf traveeën met getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk en luiken. Lagere deur in de westelijke aanbouw vermoedelijk toegang tot halfondergrondse aardappelkelder waarboven een opkamer. Erfgevel verlevendigd door gebruik van gele baksteen in de vensteromlijstingen, tandlijst en hoekkettingen, deuromlijsting vernieuwd. Westelijke zijgevel met twee getoogde opkamervensters en laag kelderdeurtje. Noordgevel met haakse lagere aanbouw, waarin kleine getraliede muuropeningen. Aan de westzijde van het erf (parallel met straat) de stal als ingrijpende verbouwing van een ouder volume, met verbrede basis onder stomp zadeldak. Ten zuidoosten van het erf een bakstenen bakhuis met latere staluitbreiding onder zadeldak in mechanische pannen, noordelijke zijgeveltop beplankt.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1877/1, 1878/2, 1905/4.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin