Hoeve, bestaande uit interbellumwoonhuis en -stal, met 19de-eeuwse schuur en bakhuis.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt bebouwing weergegeven aan deze zijde van de straat, maar mogelijk iets noordelijker en zuidelijker gesitueerd. Huidige constellatie al herkenbaar in het begin van de 19de eeuw: op het primitief kadasterplan (1817) worden drie gebouwen in U-vormige opstelling weergegeven. Volgens kadaster worden in 1854 het woonhuis en de landgebouwen vernieuwd, in het verlengde wordt een bijkomend volume en een bakhuisje opgetrokken, de noordelijke schuur wordt afgesplitst bij de naastliggende hoeve. In het interbellum worden de gebouwen vernieuwd en/of aangepast.
Hoeve bestaande uit losstaande roodbakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, in L-vormige constellatie rondom een begraasd erf met onverharde erfoprit en bomen. Aan de westzijde het boerenhuis van vier traveeën onder betonlateien (nieuw schrijnwerk), overluifelde voordeur, mijtervormige kapelnis, lagere stalaanbouw ten noorden. Aan de zuidzijde van het erf een schuur en stal in elkaars verlengde: schuur in donkerrode baksteenbouw, verbreed in het interbellum (zie bouwsporen zijgevel), aan de erfzijde met schuurpoort en getoogde deurtjes; stal met rechthoekige staldeuren en -vensters onder betonlateien. Ten oosten van het erf een bakhuisje in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (schouwtje en lager ovenhuisje verdwenen).
Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)