Samenstel van directeurswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee fabriekswoningen in spiegelbeeldschema, gebouwd als directeurswoningen in opdracht van de firma Baertsoen-Buysse in 1901, ten noorden bij de nieuwe fabriek.

Samenstel van twee woningen van drie bouwlagen en telkens drie traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Lijstgevel met rood baksteenparement, ankers, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk, natuurstenen onderdorpels. Gecementeerde plint, deuren met twee natuurstenen treden. Nr. 29 met ijzeren voetschraper, bij nr. 27 weggebroken. Links en rechts hoge bakstenen schoorstenen. Nr. 27 met geschilderde zijgevel met ankers en vierkante gevelindeling en -belijning.

Aan de linkerzijde een bakstenen tuinmuur, doorlopend tot nummer 25, geleed door opdeling in verdiepte muurvelden met overhoeks baksteenfries; getoogd tuindeurtje; afgeronde hoek. Dito lagere muur aan de rechterzijde in lichtere rode baksteensoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1902/9.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin