• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit eind 19de-eeuwse gebouwen op een hoevesite die minstens opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) en de kaart van het 6de begin bij het landboek van Ieperambacht (1783).

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt de straat vermeld als "Knollinck-straete", het gebied behoort tot "Ypres-ambacht, 6e Begin". De kaart duidt reeds een hoeve aan met woonhuis op de huidige plaats en ten zuiden een parallel landgebouw op L-vormig grondplan, met klein bijgebouw ten oosten. Circa 1835 is de hoeve eigendom van landbouwer Pieter Dely. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de hoeve vermeld als "ferme Delie". In 1896 laat landbouwer Jan Dely het boerenhuis volledig nieuw en groter heropbouwen. Het landgebouw wordt tot halverwege de 20ste eeuw op het oude grondplan weergegeven, maar is vermoedelijk tegelijk met het woonhuis vernieuwd en langs straatzijde gebouwd.

Losstaande bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken in Vlaamse pannen (gecementeerde nok- en zijpannen), in L-vormige constellatie rondom een verhard erf. Aan de noordzijde het boerenhuis als haaks op straat georiënteerd eenlaags volume van zeven traveeën. Getoogde muuropeningen met vernieuwd houten schrijnwerk (T-ramen) en luiken. Westelijke zijgevel met getoogd zoldervenster met grote roedeverdeling.

Langs straatzijde een stalvolume, voorzien van getoogde deurtjes op de zijgevel en klein rechthoekige stalvensters in de straatgevel. Rondbogige kapelnis in zwarte baksteentjes, waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Zuidelijke zijgevel met oculus. Recente loods ten oosten van de woning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1897/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin