Onze-Lieve-Vrouwekapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ardooie
Deelgemeente Ardooie
Straat Gapaardstraat
Locatie Gapaardstraat zonder nummer, Ardooie (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Ardooie (geografische inventarisatie: 01-09-2008 - 01-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ook kapel Vanneste genoemd.

Volgens literatuur rond het laatste kwart van de 19de eeuw opgetrokken door Pieter Vanneste, volgens kadaster in 1873 door landbouwer Karel Vanneste-Claerhout. Recentelijk ingrijpend gerenoveerd/ herbouwd met verlies van oorspronkelijk uitzicht.

Gelegen op de hoek van de huiskavel van nr. 25, in perk met bodembedekkers, toegankelijk via kasseipad. Roodbakstenen veldkapel onder zadeldak in Vlaamse pannen, met geknikte overkraging. Voorgevel met nieuwe beglaasde ijzeren deur onder natuurstenen latei, geflankeerd door pilasters, met radvenster in de geveltop en smeedijzeren kruis op de nok. Zijgevels met halfronde vensters met nieuw waaiervormig schrijnwerk. Achterwand met oculus. Boven de deur het opschrift: "O.L.VROUW VAN VICTORIE/ EN VAN GEDURIGE BIJSTAND/ GY ZYT TE PAARD, GY ZYT PER FIETS, GY ZYT TE VOET/ LEEST HIER EEN WEESGEGROET".

Interieur. Zwarte tegelvloer, gepleisterde muren, houten dakbebording. IJzeren altaarhek, gemetseld altaar met natuurstenen deksteen. Beeld Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.

Vroegere toestand: eenvoudige veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder zadeldakje, interieur met gepleisterde wanden en tongewelf.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1873/25.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 8.

Bron: Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Boone, Benjamin & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gapaardstraat

Gapaardstraat (Ardooie)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.