Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Hoeve, bestaande uit eind 19de-eeuwse hoevegebouwen op oudere site. Gelegen langsheen de doodlopende zijstraat die vóór de jaren 1970 deel uitmaakt van het Duivelstraatje.
Voorkomend op de Ferrariskaart (1170-1778) als twee volumes op L-vormig grondplan. Rond 1835 is de hoeve eigendom van de kinderen van Pieter Demeulenaere, landbouwer te Ardooie. Een eind 19de-eeuwse verbouwing wordt pas geregistreerd bij kadaster in 1937, als aanpassing van een reeds bestaande situatie: de herbouwing van het woonhuis en de haakse schuur op de plaats van oudere hoevebebouwing. De hoeve is op dat moment eigendom van landbouwer Cyrille Vanhaverbeke-Werbrouck.
Roodbakstenen hoevegebouwen in L-vormige constellatie rondom begraasd erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen betonpijlers. Ten noorden het boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Gecementeerde plint. Licht getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk en luiken. Gedichte muuropening in de zesde travee. Latere aanbouwen onder lessenaarsdak. Ten oosten een haakse dwarsschuur onder zadeldak in mechanische pannen, met centrale metalen schuifpoort, getoogde staldeur en later ingebrachte stalvensters. Zijgevel met rondbogige beglaasde kapelnis met beeldje Onze-Lieve-Vrouw met Kind.
Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)