erfgoedobject

Hoeve met welkomstbomen en boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
207533
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207533

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met welkomstbomen en boomkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve, bestaande uit een begin 19de-eeuws boerenhuis en 20ste-eeuwse schuur, op oudere site. Aan de erftoegang een boomkapelletje.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven, bestaande uit twee volumes in L-vormige constellatie. In 1803 wordt een nieuw boerenhuis opgebouwd. De huidige opstelling met twee parallelle volumes van woonhuis (noord) en landgebouw (zuid) worden al weergegeven op het primitief kadasterplan (1817). Gedurende de 19de eeuw is de pachthoeve eigendom van de familie van der Gracht d'Eeghem. Vanaf 1884 eigendom van diverse opeenvolgende grootgrondbezitters, onder meer Florent Denijs-Caerlier, Ernest Wauters-Denijs, et cetera. Het schuurvolume wordt vernieuwd tijdens het interbellum, vermoedelijk ondergaat ook het woonhuis veranderingen.

Hoeve bestaande uit bakstenen gebouwen aan weerszijden van een begraasd en beboomd erf met paden in losse verharding, met erftoegang tussen twee lindes. Aan de linkerlinde een beglaasde mijtervormige boomkapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Aan de noordzijde het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Aan weerszijden de aanbouw van stalletjes onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk met kleine roedeverdeling en luikjes. Achtergevel met zuidelijke opkamertravee. Rondbogige deuropening met zwartbakstenen omlijsting. Naar verluidt is in de woning de jaartalinscriptie "1803" bewaard in één van de moerbalken. Parallel aan de zuidzijde van het erf de schuur onder overkragend zadeldak in mechanische pannen. Houten schuifpoort met klinket. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien.


Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Schuur

De schuur werd na juni 2019 gesloopt. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Welkomstbomen

Eén van de welkomstbomen aan de erftoegang is heraangeplant. Het boomkapelletje is bevestigd in de oudste linde.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met welkomstbomen en boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207533 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.