erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID: 207536   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207536

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, gesitueerd onder een lindeboom aan de erfoprit van hoeve nr. 21. Gebouwd in 1920 ter vervanging van een oudere kapel. Eerste aanduiding van een kapel op deze locatie dateert van het begin van de 19de eeuw, zie primitief kadasterplan (circa 1835). Niettemin vermeldt de literatuur de bouw van de oorspronkelijke kapel in 1792. Oranje baksteenbouw op een arduinen plint, afgedekt door een zadeldakje met rode mechanische pannen. Afgewerkt met trapgeveltje met verdiepte rondboogingang met arduinen latei. Bewaard schrijnwerk onder meer groen beschilderde dubbele deur en in de zijgevels rondboogvensters met glas-in-lood.

Wit bepleisterd interieur met imitatievoegen. Gemetst en bepleisterd altaar onder lichte rondboognis. Vloertje van cementtegels.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 16.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207536 (Geraadpleegd op 09-04-2020)