Hoeve De Hoge Lucht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hoge Lucht

Beschrijving

Hoeve naar verluidt "De Hoge Lucht", net gelegen ten noorden van de Hooibeek. In kern zeker opklimmend tot de 18de eeuw, zie een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. In 1879 laat Mathilde Van der Plancke uit Gent het woonhuis verbouwen. In 1884 worden bijgebouwen opgetrokken in het verlengde van het woonhuis tot tegenaan de 18de-eeuwse stalvleugel. Tijdens de inventarisperiode ondergaat de hoeve grote verbouwingswerken (onder meer sloop van de bijgebouwen van 1884 in het verlengde van het woonhuis).

Onverhard erf, toegankelijk via een dreef. Ten noorden gelegen boerenhuis, mogelijk daterend uit de 18de eeuw doch later verbouwd, zie verstoorde openingen in de erfgevel, voorzien van gecementeerde omlijstingen en sporen van de oorspronkelijke ontlastingsbogen. Bewaard eenlaags, 19de-eeuws volume van verankerde baksteen afgedekt door een zadeldak met golfplaten. Oostelijke zijgevel met twee oculi en een hoog laadluik. Achteraan opkamer. Achterliggend verankerd, bakstenen tweeledig bakhuis.

Schuurvolume, vermoedelijk ook mogelijk 18de-eeuws doch van op de straat moeilijk zichtbaar. Naar verluidt staat op de ast het jaartal "1802".

• Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/76, 1884/25.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Tweeden Canton, ... begint op d'hofstedeken van Mijnheer van Poteghem, bewoont by Joos Merlier, begrypende de landen tegen Desselghem, 't goedt van Mynheer Pyl tot den heerwegh leedende alsoo naer 't goet te Cazeele, houdende de straete tusschen d'huyscauters end den Peracker, 't goet te Cazeele ende Sint Jan, daerinne begrepen, Eyndende op t hofstedeken van Joannes en Frans de Rycke, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie