erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen in art-decostijl

bouwkundig element
ID
207548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207548

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant samenstel van twee quasi identieke art-decowoningen gebouwd in 1930 in opdracht van de gebroeders nijveraars Norbert Desmet-Vandekerckhove (nummer 113) en Armand Desmet-Allaert (nummer 111). De huizen zijn van elkaar gescheiden door een gezamenlijke poort met doorgang naar een dubbele autobergplaats achteraan. Coorevits suggereert dat de architect mogelijk afkomstig is uit het Gentse, vanwaar mevrouw Vandekerckhove ook afstamt.

Bakstenen panden onder samengestelde pannen zadeldaken met mechanische pannen; typerend gebruik van de gele baksteen in combinatie met wit beschilderde pleisterlagen. Art-decovormentaal, zie versneden hoekconsoles, baksteenmetselwerk, hoekige vensters, het schrijnwerk met deels kleurrijke, gestileerde glas-in-loodversieringen. Geïntegreerde plantenbakken.

Naar verluidt is in het interieur van nummer 113 nog een deel van de art-deco-aankleding bewaard. Een muur in het toilet is bekleed met lichtblauwe geglazuurde tegels en in de hal wordt een wand versierd met driehoekige lampjes. Ook een deel van het meubilair waaronder een schouwwand, kachel en enkele kasten zijn nog origineel bewaard.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1930/18.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 411-412.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207548 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.