erfgoedobject

Stadswoning in art-decostijl

bouwkundig element
ID
207552
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207552

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-decowoning met inpandige autobergplaats gebouwd in 1933 voor handelaar Adolf Staelens naar een ontwerp van de Waregemse architect Gentiel Van Eeckhoutte (1906-1963). Dubbelhuis van bruine baksteen onder half gemansardeerd zadeldak met zwart-grijze mechanische pannen. Typisch materiaalgebruik voor de voorgevel zijnde oranje baksteen gecombineerd voor sierbeton voor de plint en omlijstingen van de openingen. Inkompartij benadrukt door erkeruitbouw met bovenliggend balkon en dakvenster. Art-deco-elementen, zie erker tussen doorgetrokken lisenen met bolbekroning, balkonleuning en vensters met glas-in-lood en panelen van gekleurd glas. Schrijnwerk deels bewaard onder meer poort, kroonlijst, voordeur met flankerende vensters en dakvenster; vensters op eerste verdieping vernieuwd, met herhaling van de voormalige verdelingen en hergebruik van het glas in lood. Naar verluidt zijn in het interieur nog de tegelvloeren in een kleurig kubistisch patroon, de houten deuren met originele klinken, en kleurrijke glasramen in een driehoekig motief, en de salonboog die uitmondt in een ronde glazen vorm, bewaard gebleven.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1933/60.
  • COOREVITS S., NOYEZ E., Bouwbeeld 30-50. Invloeden van Art Deco en Modernisme in Waregem, in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 366.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207552 (Geraadpleegd op )