erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
207561
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207561
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen in de voortuin van huis nummer 8. Opgericht in 1957 om kracht af te smeken bij de opvoeding van een gehandicapte zoon van de bouwheer, familie Gistelinck. Gewijd in dat jaar door Eerwaarde Heer Versele, toenmalig deken van Waregem. Wanneer de familie verhuist naar (toenmalig?) huis nummer 6 wordt de kapel heropgebouwd.

Bakstenen sokkel op vierkant grondplan met er op een glazen stolp afgedekt door zinken tentdak met ijzeren kruis op de nok. Vooraan prijkt een houten bord met beschilderde woorden "AVE MARIA". In de stolp, beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Bernadette, Heilige Jozef en Kind, Heilige Rita.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 18.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207561 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.