Hoeve met boomgaard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met boomgaard

Beschrijving

Hoeve van 1904 gebouwd in opdracht van landbouwer Aloïs Haerinck; de hoeve bestaat van in het begin uit een aan de straat gelegen woonhuis met haakse vleugel achteraan, een bijgebouw en een kweekery. De korte, dwarse uitbouw op de haakse vleugel achter het woonhuis dateert van nadien want die is nog niet weergegeven op de mutatieschets.

Site afgescheiden door een lage bakstenen muur met smalle, slanke pijlertjes (en vermoedelijk eertijds een hek); rood beschilderd dubbel hek. Woonhuis van het dubbelhuistype met kleine voortuin. Verankerde, wit beschilderde baksteenbouw onder een zadeldak met Vlaamse pannen en verfraaid met sierankers. Licht getoogde openingen onder strek en fijne waterlijst. Slechts beperkt bewaard schrijnwerk. Bepleisterde en beschilderde plint. Linker zijgevel met nieuwe porte fenêtres. Deels begroeide rechter zijgevel met dakrand in overstek en twee licht getoogde openingen onder waterlijst. Achteraan, deels nieuwe aanbouw onder plat dak en erachter dwarse aanbouw van twee bouwlagen met uitvlieggaten(?) in de linker zijgevel.

Dwars op de straat, vrijstaand bijgebouw. Boomgaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1904/31.