erfgoedobject

Villa uit het interbellum

bouwkundig element
ID
207570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207570

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Interbellumvilla gelegen in een ruime tuin van de straat afgescheiden door een haag en centraal enkele (vernieuwde) bakstenen pijlers onder arduinen dekplaten met tussenin een art-decogetint ijzeren hekken en twee enkele zijhekkens. Volgens de gegevens van het kadaster is de villa gebouwd in 1935 voor bakker Benoit Knockaert samen met een bijhorend bijgebouw tegen de noordwestelijke perceelsgrens. Oranje baksteenbouw op arduinen plint, afgedekt door een schilddak met mechanische pannen met twee versierde schoorstenen. Centrale ingang, bereikbaar via enkele treden en benadrukt door een wit beschilderde luifel ondersteund door twee zuilen op een balustrade. Flankerende trapezoïdale erkers met bovenliggende balkons met bakstenen balkonleuningen. Baksteenmetselwerk onder meer ter hoogte van de lateien en borstweringen van de openingen. Schrijnwerk met modernistische invloed, zie horizontale onderverdelingen in het bovenlicht en kleine glas-in-loodpanelen. Rondboogvormige voordeur met versierd bovenlicht, vleugeldeur met twee deurroosters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Waregem, artikel 3680.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207570 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.