erfgoedobject

Herberg De Halve Maan

bouwkundig element
ID
207572
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207572

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Halve Maan
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Ingooigemstraat. Reeds op het primitief kadasterplan (circa 1835) wordt hier een woonhuis weergegeven, dat volgens de gegevens van het kadaster in 1901 op initiatief van brouwer Aloïs Rogiers van Deerlijk wordt herbouwd en opgedeeld in een tweewoonst; achter de kleinste woning wordt ook een klein bijgebouw opgetrokken.

Eenlaagsgebouw van bruine, verankerde baksteen onder een zadeldak met mechanische pannen. Wit beschilderde voorgevel met licht getoogde deuropeningen; rechthoekige vensters onder metalen lateien en een fijne waterlijst en met baksteenmotieven op de borstweringen. Waterlijsten onder kroonlijst. Onbeschilderde linkerzijgevel met twee langwerpige, rondboogvormige zoldervensters. Latere aanbouw achteraan.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1901/52.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Halve Maan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.