• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Gelegen in de knik van de straat en voor het eerst deels weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) bestaande uit een woonhuis en een landgebouw. In 1879 wordt het toenmalige woonhuis omgevormd en uitgebreid tot landgebouw en wordt een nieuwe woning, de huidige, gebouwd. Parallel met het nieuwe huis wordt aan de straatkant een bijgebouwtje opgetrokken. Verdere uitbreiding van het tot landgebouw omgevormde woonhuis in 1888, 1913 en 1927. In 1944 worden enkele kleine bijgebouwen rondom bijgebouwd.

Twee wit beschilderde, bakstenen pijlers met rood beschilderd hek tussen en een grinten oprit. Gerenoveerd woonhuis van 1879, opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder een zadeldak met Vlaamse pannen; gecementeerde plint. Vermoedelijk eertijds licht getoogde openingen, later gewijzigd in rechthoekige openingen en voorzien van nieuw schrijnwerk. Bijgebouw aan straatkant quasi volledig overgroeid. Het deels tot schuur omgevormde oorspronkelijke woonhuis is thans bedekt met golfplaten en voorzien van een grote schuifpoort en steunberen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1879/220, 1888/71, 1913/105, 1927-1928/124, 1994/53.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie