erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
207574
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207574
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning en voormalige bakkerij uit het einde van de 19de eeuw.

Woning met haakse achterbouw, in 1898 opgericht op een onbebouwd hoekperceel voor landbouwer Eduard De Jonghe-Vannieuwenhuyse uit Ardooie. In de loop van de 20ste eeuw gebruikt als bakkerij.

Eenlaagsbouw in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat), afgescheiden van de straat door een smalle voortuin met haagje. Straatgevel van zes traveeën, afgeboord met getrapte baksteenfries. Linker poorttravee. Getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk (grote roedeverdeling) en luiken; nieuwe deur en poort. Arduinen onderdorpels. Houten gevelkapel met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Zijgevel met jaartalsteen: "1898".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1898/16.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207574 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.