Beschrijving

Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuws gebouwenbestand, met boerenhuis met begin 20ste-eeuwse aankleding, op oudere site minstens opklimmend tot de 18de eeuw.

Historiek

De Ferrariskaart (1770-1778) beeldt ten noorden van de hoek met het vroegere tracé van de Vierwegstraat een volume op L-vormig grondplan af. Op het primitief kadasterplan (1817) voorkomend als woonhuis en landgebouw in L-vormige constellatie, met noordelijk bakhuis. Was gelegen op het hoekperceel gevormd door Izegemsestraat en het vroegere tracé van de Vierwegstraat. Ten zuiden lag een rij van drie kortwoonsten. De hoeve was op dat moment eigendom van de kinderen van Gaspard Maes, gekend als advocaat te Izegem. In 1835 is de hoeve in bezit van Frans Delvigne uit Kortrijk. Rond 1875 wordt de Izegemsestraat rechtgetrokken en verbreed. Toenmalige eigenaar is brouwer Jan Mahieu, burgemeester van Roeselare. In 1910 wordt het eigendom van Leon Thienpont, ingenieur uit Oudenaarde. Mogelijk wordt kort daarna het woonhuis verbouwd tot huidig uitzicht.

Beschrijving

Losstaande hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, in L-vorm rondom het verharde erf, afgesloten van de straat door nieuw ijzeren hekwerk, muur in betonpanelen en houten schutting. Ten zuiden het woonhuis met witgeschilderde en gepleisterde gevels met voegimitatie, onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok haaks op straat), tussen aandaken. Straatpuntgevel met gestileerde voluutvorm, in siercementering, onder meer met guirlandes boven de rondbogige zolderraampjes, verdwenen boven de muuropeningen van de begane grond; plint in breuksteenimitatie. Muuropeningen onder golvende boog met bewaard schrijnwerk, op begane grond met schuiframen en ingewerkte rolluikkasten, op de verdieping fraai schrijnwerk met waaiervormige bovenlichten in gekleurde beglazing. Bewaarde voordeur met fraai houtsnijwerk met ovalen beglazing met kleine roedeverdeling, gebogen bovenlicht. Ovalen oculi op de noord- en zuidgevel, houten kroonlijst met klossen. Noordelijke lage aanbouw onder platte bedaking, met grote muuropeningen. Landgebouwen in donkerrode baksteenbouw, voornamelijk met getoogde muuropeningen met witgeschilderde strekken. Ten westen de noord-zuid georiënteerde schuur- en stalvleugel met gepekte plint. Dichtst bij het woonhuis een witgekalkt staldeel onder lagere nok en met vlechtingen in de zijgevel. Getoogde en rechte muuropeningen, onder meer met houten tweeledige deurtjes en poorten.

Ten noorden een klein oost-west georiënteerd wagenhuis, met poortopening op de zijgevel, onder houten latei en korfbogige ontlastingsboog, met bovenliggende getoogd zolderluik. Daarnaast aan straatzijde een bakhuisje, onder meer met getoogd zolderluik en lagere ovenbehuizing.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1875/24.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin