Stedelijke begraafplaats Den Olm

Beschrijving

Ontstaan in 1853 nadat de oorspronkelijke begraafplaats rondom de Sint-Amandus- en Sint-Blasiuskerk (zie Markt) in de jaren 1830-1840 steeds weer te klein is. Oorspronkelijk gelegen op het perceel op de hoek van de Olmstraat en de Processiestraat (huidige parking). In 1936 wordt de nieuwe begraafplaats uitgebreid in noordelijke richting. Een gebrek aan parkeerplaatsen leidt in 1968 tot het inperken van de begraafplaats en de aanleg van de huidige parkeerplaats. Aangezien de oudste graven zich echter op dit deel van de begraafplaats bevinden, zijn er een aantal overgebracht naar de nieuwe begraafplaats langs de Deerlijksesteenweg. Sinds 1991 is de begraafplaats vol.

Overzichtelijk aangelegde, ommuurde begraafplaats, gelegen in de uiterste hoek van de parking. Toegang via een fraai ijzeren hekken tussen hoge pijlers en halfhoge bakstenen muren met ezelsrugje en hekken (deels herbouwd). Links van de toegang, modernistische kapel van gele baksteen onder platte bedaking; verspringende volumes en gevarieerd baksteenmetselwerk. Tweede toegang met hekwerk tussen twee modernistische pijlers met een kruis vertrekt vanuit de Olmstraat.

Rechte paden met rode kiezels en centraal opgesteld modernistisch calvariekruis met groot Christushoofd. Ronde, arduinen sokkel met pijler van baksteen en wit beschilderde, betonnen vlakken. In de nabijheid, groot gedenkmonument in zelfde stijl en materiaal met verschillende priesters; opschrift in arduinen steen "WEEST U OVERSTEN INDACHTIG / DIE U HET WOORD GODS VERKONDIGD HEBBEN". Eveneens centraal het graf van baron Casier, de zusters karmelietessen, de Zusters van het Geloof van Tielt en de paters oblaten. Aan de hoofdtoegang, enkele oudere graven zoals van de familie Storme en een herdenkingsobelisk ter ere van de Waregemse helden Oscar verschuere en René Sabbe, die werden gefusilleerd in 1917.

• Stadsarchief Waregem, Collectie Plannen Waregem, nr. 1988, grondplan kerkhof Den Olm, s.d.
  • NOLF M., COUCKE S., De oude Olm (1). Begraafplaats "Den Olm" in Waregem, in De Gavergids, jg. 14, 2007, nr. 3, p. 5-10.
  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het verleden. Erfgoedwandeling in Waregem, Waregem, 2006, p. 18.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie