Garenkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Garenkapel

Beschrijving

"Garenkapel" gelegen in een van de straat afgescheiden grasperk, omheind door lage struiken, en toegankelijk via aan gekasseid paadje. Eerste kapel op deze locatie vermoedelijk gebouwd rond het midden van de 17de eeuw door de kasteelheer van de heerlijkheid Nieuwenhove, Jehan Van der Vichten, op de hoek van de dreef tussen de steenweg Gent-Kortrijk (huidige Deerlijkseweg) naar zijn domein aan de huidige Platanendreef nummer 16. De kapel was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en heette in de volksmond "ten dussele" (distel?). Later zou ze toegewijd zijn aan de Heilige Katelijne, patrones van de linnenwevers, spinsters en kantwerksters, vanwaar de huidige benaming is afgeleid. Afgebroken in 1950 voor de verbreding van de toenmalige Kerkstraat en in 1985 terug opgebouwd door het gemeentebestuur op een stuk grond dat gratis door bouwmaatschappij Helpt Elkander was afgestaan, zie gedenksteen met inscriptie "EERSTE STEENLEGGING / DERDE GARENKAPEL / OP 18 APRIL 1985 / DOOR / BURGEMEESTER HR. M. COUCKE". De bouw gebeurde onder leiding van architecten Willy Remmery en Geert Deviaene.

Bakstenen kapel op octogonaal grondplan afgedekt door een leien dak met ijzeren kruis op de nok. Segmentboogpoort met vleugeldeur onder oculus. Bepleisterd en wit beschilderd interieur. Vloer van zwart-wittegelpatroon. Neogotisch altaar met bas-reliëfs met bijbelse verhalen.

• AMEYE P., De voormalige Garekapel te Nieuwenhove, in De Gaverstreke, 1974, 2, p. 225-227.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Waregem, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 23.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie