Vrije basisschool Nieuwenhove

Beschrijving

Vrije basisschool Nieuwenhove, gebouwd in 1908 maar uitgebreid in 1937 en verbouwd in 1951-1952 en 1960.

Historiek

Op het einde van de 19de eeuw klinkt vanuit het gehucht een steeds luidere smeekbede voor een eigen kerk en school. In 1897 wordt de eerst steen gelegd van een nieuw instituut (nummer 55), toegewijd aan de Heilige Margaretha en op papier bestaande uit een kerk, klooster en school. Wanneer het bestaande schoolgebouw, na de oprichting op 28 september 1905 van een Belgisch noviciaat in Nieuwenhove, volledig ingepalmd wordt door de paters oblaten, doen de laatsten de belofte een nieuw schoolgebouw te bouwen. Dit gebeurt echter pas in 1908: dan wordt hier ten zuiden van de toenmalige kerk een langgerekte klassenvleugel gebouwd.

Aanvrager van het bouwproject is priester Paul Lecourtois. Op het perceel van de school wordt eveneens een kleine kapel gebouwd. In 1937 verkopen de paters oblaten de school (nummer 61) aan de net opgerichte parochie Nieuwenhove en meteen wordt de school uitgebreid met een dwarse vleugel aan de kant van de Kerkhofstraat en twee traveeën langs de Remi Vanmeerhaeghestraat. In 1951-1952 wordt de vleugel van 1937 afgebroken en het schoolgebouw uitgebreid in de diepte. Het kapelletje wordt dan niet langer weergegeven op de mutatieschetsen. In 1960 registreert het kadaster een verbouwing meer bepaald de verhoging van de twee traveeën van 1937 en de bouw van de toegangspoort.

Beschrijving

Langwerpige schoolvleugel met achterliggende speelpaats, palend aan de Kerkhofstraat. Baksteenbouw onder pannen zadeldak, rechts geflankeerd door een lager toegangsgebouw met doorgang naar de speelplaats. De vijf linkertraveeën zijn verankerd en opgebouwd uit een rodere baksteen en dateren mogelijk nog uit het begin van de 20ste eeuw. Tegenaan de rechterzijgevel hangt een calvarie, rotsblokken, houten kruis en zadeldakje. Christusbeeld thans verdwenen.

• VERPLAETSE A., Spiegel van een gouden parochie te Nieuwenhove-Waregem, 2e deel. 1935-1985, Waregem, 1985.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie