erfgoedobject

Sint-Petrusschool

bouwkundig element
ID
207600
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207600
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Petrusschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gebouwd in 1961 door de Bekaert Building Compagny na aankoop van grond uit het bezit van de familie De Kerckhove d'Exaerde. De toewijding van de school aan de Heilige Petrus zou naar verluidt een voorkeur zijn geweest van zuster Mauritia Vanwijnsberghe die nog voor de school er stond daar begon les te geven aan kleuters. In 1968 wordt van dezelfde familie weer een aanpalend stuk grond aangekocht, waar een nieuwe schoolvleugel wordt opgetrokken waar ook de wijkmisvieringen konden doorgaan. Architect van deze uitbreiding is Renaat Salys uit Oudegem en de werken worden uitgevoerd door de firma Tubalco. Een tweede en derde uitbreiding volgen in respectievelijk 1977 en 1984-1987 naar een ontwerp van architect Leo Delafontaine uit Roeselare en worden gebouwd door firma Maene uit Koekelaere.

Schuin ten opzichte van de straat geplaatst laag schoolgebouw. Paviljoen onder gebogen bedaking, ingevuld met betonnen palen met grote vensteropeningen. Op de kopgevel, paneel met opschrift "SINT-PETRUSSCHOOL" met een voorstelling van een kruis, twee sleutels en een haan.

  • ALGOET G., De Sint-Petrusschool te Waregem, in De Gaverstreke, jg. 15, 1987, p. 57-63.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Petrusschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207600 (Geraadpleegd op )