erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 207610   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Kleine landelijke woning, opgetrokken volgens kadaster omstreeks 1931, voor eigenaar Jules Popelier-Maes uit Ardooie.

Roodbakstenen eenlaagsbouw onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Omkaste kroonlijst. Straatgevel van drie travee├źn, verdiepte muurvelden en middenrisaliet oplopend in dakvenster met trapgevel. Parement verlevendigd door toepassing van gele baksteen in het boogfries en de horizontale banden, onder meer omlopend in de strekken. Korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk, met verticale roedeverdeling en gekleurde beglazing in de bovenlichten en onderaan de ramen. Bewaarde voordeur met houtsnijwerk. Noordelijke zijgevel met zoldervenster en oculus. Opkamer aan de achterzijde. Vernieuwd voortuintje.

Ten zuidwesten een haaks bakstenen stalletje, met getoogde muuropeningen onder zadeldak in mechanische pannen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1931/120.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207610 (Geraadpleegd op 18-09-2020)