• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, gelegen rechtover de Harelbekestraat. Oudste weergave van de hoeve (het woonhuis) op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Dito weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Ongewijzigde gebouwenconfiguratie tot wanneer in 1879 het kadaster een ouder bakhuis ("meer dan 20 jaar") registreert; later terug afgebroken. In 1942 laten De Brabanderes een (thans eveneens gesloopte) zwingelarij bouwen ten zuiden van het landgebouw.

Thans open, verhard erf met aan de noordzijde het woonhuis en ten oosten ervan een voormalig landgebouw. Vermoedelijk 18de-eeuwse kern. Wit beschilderde, verankerde, gecementeerde baksteenbouw onder zadeldaken met mechanische pannen; gepekte plint. Omlooppad. Aan erfzijde, licht getoogde openingen met zwart beschilderde luiken; vernieuwd schrijnwerk. Vrij gesloten achtergevel met enkele rechthoekige vensteropeningen (opkamer?). Voormalig schuur/stalvolume met wit beschilderd schrijnwerk. Zijgevel met licht getoogde zolderopening onder waterlijstje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1942/94.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Eersten Canton Nieuwenhove, Begonst aen het goet Ter Geest, lancxt de beke tot aen de straete leedende naer d'herberge genaemt het Goed'leven, alsoo opkeerende van de bruggen ende houdende de straete tot het goet ter Sluysen, van daer naer den noorden tot den herrewegh, soo voorts tot d'oude smesse eyndende op d'hofstede ende lant van Christiaen Buysschaert, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie