Hoeve met latere roterij

In kern zeker 18de-eeuwse hoeve met later bijgebouwde roterij.

Historiek

18de eeuw. Weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757: de omwalde hoeve is bereikbaar via een met bomen omzoomde dreef en bestaat op de kaart uit het boerenhuis en een bijgebouw. Volgens de bijschriften is de hoeve eigendom van de heer van Potegem. Vreemd genoeg amper weergegeven op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778); enkel een woonhuis, geen omwalling.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de bijhorende legger komt de hoeve, eigendom van Jacobus Ameloot, burgemeester van Zingem, voor met de omwalling, zonder dreef maar bestaande uit het woonhuis en een ten westen gelegen landgebouw. In de zuidoostelijke hoek van het erf staat ook nog een bakhuis.

20ste eeuw. In 1908 laat brouwer Renaat Ameloot uit Zele, tegen het bakhuis een stoomzwingelarij optrekken, terwijl het woonhuis en landgebouw worden uitgebreid. Al in 1912 registreert het kadaster de uitbreiding door dezelfde opdrachtgever van de zwingelarij na sloop van het bakhuisje, de uitbreiding in noordelijke richting van het landgebouw en de bouw van een (nu ingebouwd) bijgebouw. Vergroting van de stoomzwingelarij met de bouw van een roterij buiten de omwalling in 1919. Vrij grondige verbouwing van de site in 1943, na gedeeltelijk dempen van de oostomwalling: uitbreiding van de zwingelarij tot tegenaan de roterij, bijbouwen van enkele kleinere constructies rond het woonhuis en uitbreiden van de schuur/stalvleugel.

In de tweede helft van de 20ste eeuw nog verder uitgebreid met een woonhuis en stallingen ten zuiden van de historische hoevesite.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een onverharde erfoprit. Aan de noordzijde, een 18de-eeuws boerenhuis met ten westen ervan een in kern 18de-eeuwse schuur/stalvleugel en er tegenover een zwingelarij met magazijn en buiten de erfopstelling een roterij.

Verankerd, wit beschilderd, bakstenen eenlaags boerenhuis met grijs beschilderde plint. Dubbelhuisopstand, zie voordeur onder beeldnis in de derde travee. Licht getoogde openingen met bewaard schrijnwerk en nieuwe luiken. Zijgevel verraadt een (begin 19de-eeuwse?) verbouwing van de dakhelling in noordelijke richting. Links tegenaan het woonhuis, kleine berging van 1908 onder lessenaarsdak. Lange schuur/stalvleugel. Grijs beschilderde baksteenbouw met gepekte plint onder steil, overkragend zadeldak met mechanische pannen met laadluik ter hoogte van de hooizolder. Uitbreidingen uit 1908 staan vermoedelijk (deels) haaks op de 18de-eeuwse constructie. Rode staldeuren en schuurpoort.

Deels overgroeide zwingelarij met schoorsteen en vierbeukig magazijn van 1919; laatstgenoemde beschilderde baksteenbouw met grote schuifpoort. Dwars aan het magazijn paalt een uitbreiding. Kleine betonnen roterij.

• Archief Heemkundige Kring De Gaverstreke: Foto’s, Herbergen-Hoeven.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Waregem, 1908/24, 1912/80, 1919/25, 1943/48.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1938: Tweeden Canton, ... begint op d'hofstedeken van Mijnheer van Poteghem, bewoont by Joos Merlier, begrypende de landen tegen Desselghem, 't goedt van Mynheer Pyl tot den heerwegh leedende alsoo naer 't goet te Cazeele, houdende de straete tusschen d'huyscauters end den Peracker, 't goet te Cazeele ende Sint Jan, daerinne begrepen, Eyndende op t hofstedeken van Joannes en Frans de Rycke, in Landboeck der prochie van Waereghem, Anthone Van Outrive, 1753.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie