Theater

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Theater

Beschrijving

Pand met geïntegreerde theaterzaal, gebouwd in 1901 door de Rederijkerskamer Kunst & Eendracht. Later werd het de eerste cinemazaal. Bij de opening van cultuurcentrum "De Schakel" in 1974 trekt de cultuurvereniging weg uit het verouderde gebouw. Deels verbouwd (onder meer aan de voorgevel) in 1981 onder leiding van architect Peter Vermeersch. Sinds 2004 in gebruik als kunstencentrum met als benaming "De Hoop".

Bruine baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak, deels bezet met leien en deels met pannen. Thans beschilderde, bakstenen lijstgevel. De risalietvormende poorttravee met hogerop een balkon deelt het pand op in het publieke gedeelte (toegangspoort en gelagzaal) en het woongedeelte met ingang op enkele treden uiterst rechts. Verschillende panelen voor opschriften boven de vensters onder meer met nog bewaard opschrift "GASTHUIS". Deels vernieuwd schrijnwerk.

• OPSOMER G., "De Hoop": Waregems kunstencentrum avant-la-lettre, in De Gaverstreke, jg. 33, 2005, p. 525-564.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie